lördag 28 december 2019

Snabba Sylvester avslutar 2019

Helgad vare Sankt Sylvester I, påve av den katolska kyrkan 314-335 och i vars namn vi sjunger in ett nytt år. I löparväg sker detta såklart med tävlingar; ett par olika lopp i landet och förstås långt fler runt om i världen.

Sylvesterloppet i Göteborg har arrangerats varje år sedan 1981. Årets upplaga, den 39:e i ordningen, hyser som vanligt ett läckert startfält både på dam- och herrsidan. Fram till i torsdags visades deltagarna i en styrkeordning (en mycket uppskattad funktion), men nu har Stefan van den Berg eller någon annan i arrangerande Solvikingarna sorterat dem efter anmälningsdatum. Ordinarie anmälan är stängd och det är på sin plats med ett litet förhandstips.

Fjolårets segrare på herrsidan, Jonas Leanderson, har legat lågt sedan han blev femma på 3000m på IEM i vintras, och efteråt gav den här sköna intervjun. Med sig från Malmö har han Staffan Ek, som inte heller han synts till särskilt ofta under 2019. Är de två i närheten av sin respektive högstanivå är det nog bara banrekordshållaren Mikael Ekvall (30.03 från 2017) kvar i racet om segern. Men jag väljer att flagga för den alltid så stabile (och i synnerhet i Sylvester-sammanhang) Jonatan Fridolfsson, som slutat 6:a-2:a-3:a de senaste tre åren.

Palltips: 1) Jonas Leanderson, MAI, 2) Mikael Ekvall, Strömstad LK, 3) Jonatan Fridolfsson, Sävedalen

Håll även koll på tävlingsflitige Klas Johansson, Vegan Runners IK (fem marathon 2.21-2.34 under 2019) samt ett koppel Hälle-killar som vi får tro siktar på tider i spannet 31.30-32.30. Någonstans runt de 32.30 kan säkert komma att krävas för topp-10.

På damsidan är allt upplagt för en favorittrippel i form av Charlotta Fougberg, Samrawit Mengsteab och Sara Christiansson. Frågan är bara vilken ordning de radar upp sig i. Charlotta kan kanske vara rätt nedtränad i sina förberedelser inför maran, och i så fall öppnar det upp sig för de andra två. Banrekordet på 33.26 som Fougberg satte i fjol hänger mycket löst, särskilt om väderprognosen med plusgrader och sol visar sig stämma.

Palltips: 1) Samrawit Mengsteab, Hälle, 2) Sara Christiansson, Sävedalen, 3) Charlotta Fougberg, Ullevi

Därutöver ser jag fram emot att se ÖIS Frida Kristiansson på startlinjen igen. 35.02 från Varvetmilen i frihamnen i slutet av mars var minst sagt lovande, men flytet under den efterföljande sommaren uteblev tyvärr helt.

Dessutom...

... vid Personliga Rekordens Tävling (PRT) i Växjö 14 december sprang Lennart Skoog från Stenungsunds OK 42,195m på knappa 5 timmar och 45 minuter. Det var hans 935:e lopp på marathon och längre, och fortsätter Lennart i samma tempo som han haft under 2019 kommer han, vid en ålder av 77 (!), att spränga dröm-1000 år 2023.

... saknas i Göteborg ett par av Mölndals AIKs medel- och långdistansare, som istället är i Spanien och kommer springa den Madridska motsvarigheten San Silvestre Vallecana 10k. Startskottet går 19:55 och loppet sänds i appen för de som har några Nyårsafton-minuter över. Det kommer att gå undan (point to point-bana med negativ höjdskillnad!). Ett gäng från Stockholm, med bl.a. Alex Holmblad, är också på plats.

... kom Hässelbys Sanna Mustonen tvåa i Boxing Day 10 mile run i kanadensiska Hamilton, en bit utanför Toronto. Loppet hade två rejäla stigningar så tiden 56.04 innebar en formavstämning nog så god inför 2020.

... vann två av bloggens favoriter, Julia Svennblad och Markus Vall, var sin distans på Julruset i Sisjön på annandagen. Julia vann 10,5km-loppet medan Markus tog hem dubbla distansen. Efteråt gick att läsa att segraren i 21km-loppet hade 1.10 (!) i segertid, vilket verkade helt orimligt. Mycket riktigt bekräftade Vall strax därpå att han varit först från start till mål, och att en del strul vid nummerlappsutdelningen kan ha orsakat felet.


Det här var nog sista inlägget för i år. Nästa är planerat till 00:01 in på 2020. Gott nytt, om vi inte ses på Heden! 

/ Vic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar