måndag 23 december 2019

Det våras för halvmaran

2020 är inte bara skottår och OS-år utan också ett år då det kan vara läge att hålla extra koll på halvmarathon-scenen. I slutet av mars går VM i Halvmarathon i Gdynia, och på avslutningsdagen av Friidrotts-EM i Paris i augusti går Europacupen i Halvmarathon. Historiskt sett har det varit väldigt glest med deltagande på VM, men nu ser det rentav ut att kunna bli ett helt herrlag till start. Sedan blir det av allt att döma fulla lag på EM, med 6 damer och 6 herrar, även om flertalet av tjejerna måste ned någonstans runt minuten i tid för att tas ut.

Förbundets uttagningskriterier för individuell start i VM är sub-63 för herrar och sub-72 för damer (1/3-19-21/2-20), i EM minuten snällare (1/9-19 t.o.m. Göteborgsvarvet 2020, om det finns platser kvar) alternativt att man gör två lopp med snitt <65 respektive <74. I och med att svensk långdistanslöpning tagit sådana kliv de senaste åren, kommer landslagsledningen antagligen tvingas rata löpare vars resultat hade varit fullt gångbara några år bakåt. Vid Amsterdam-EM 2016 räckte Frida Lundéns och Fredrik Uhrboms Göteborgsvarvstider på 76.31 respektive 66.36 för att komma med i laget.

Uttagningar, terräng - landsväg 20

Beklagar bildkvalitén. Har inte kommit underfund
med de tekniska finesserna riktigt.

Listorna visar de snabbaste halvmarathon-insatserna under 2019 (bruttotider). På topp-20 är det som synes många återkommande namn, där flera tider faktiskt är 21,1k-passeringar på Marathon. Utmanare som befinner sig 1-2 minuter ifrån kvalgränsen till t.ex. ett EM-lag måste förstås springa snabbare, men även om de lyckas med det måste de nog också förlita sig på att några av de vassaste konkurrenterna har annat för sig när EM går av stapeln. Förslagsvis OS i Tokyo...





16 man varav 13 svenska medborgare har gjort under de 66.36, som var tillräckligt 2016. Av dessa är en handfull grabbar så bra att det vore fullt rimligt om Sverige kommer till start med ett lag om 4-5 löpare redan på VM i Gdynia. Lagets snitt ska vara under 1.04, och alla måste ha sprungit snabbare än 65 minuter.

Tips 1 - Den svenska herrtruppen vid Halvmarathon-VM. Ordning utifrån nuvarande styrkeordning sett till höstform etc. Robel Fshia (Z), David Nilsson (z), Olle Walleräng (z) och Napoleon Solomon.

Z=klarat kvalgränsen för individuell start
z=klarat kvalgränsen för att ingå i ett eventuellt lag

Med (61,3+(Robel)+63.5(David)+63.783...(Walleräng))/3 = 62'51'' i snitt finns det, om man nagelfar uttagningskriterierna, utrymme för att ta med två löpare till, för vilka minimikravet på 64'59'' är fullgott. En landslagsdebut på Archibald Casteel (64'10'' solo i San Sebastián) vore häftigt, men jag tror att han i så fall måste få till ett lopp till av samma kaliber. Tar någon av superveteranerna - M40-herrarna - Mustafa Mohamed eller Adhanom Abraha plats? Musse var med redan för 17 år sedan, 2003, när mästerskapet gick i portugusiska Vilamoura och kom då på 30:e plats. En ny VM-start lockar kanske mer än motsvarande EM-dito.

På damsidan har 11 löpare, alla landslagsaktuella, gjort 76.31 eller bättre i år. För tjejerna, som vanligtvis har lite tightare fartspann mellan halvmara och mara, ser det tufft ut att nå ned mot de 72 minuter som gäller för VM. Att Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm går all-in på OS är ingen hemlighet. Om det inte vore för det, skulle de nog varit med båda två. Därför blickar vi redan nu fram emot EM. Jag hoppas dock att Sanna Mustonen får springa VM och att hon till Paris, där hon är helt given, får sällskap enligt:

Tips 2 - Den svenska damtruppen vid Europacupen i Halvmarathon. Ordning utifrån hur jag tror att styrkeförhållandena/rangordningen ser ut om 8 månader. Sanna Mustonen (Z), Hanna Lindholm (Z), Carolina Wikström, Mikaela Arfwedson, Johanna Bäcklund och Cecilia Norrbom.

Charlotta, Samrawit Mengsteab, Linn Nilsson, Meraf Bahta och Sara Lahti kvalar in till OS eller kör andra distanser på EM.
"Bubblare": Tove Alexandersson. Ja, den Tove. Det kommer förstås inte hända, men OM hon skulle göra en start skulle hon kvala in direkt. En av hennes främsta konkurrenter, danskan Maja Alm, (tvåa bakom Tove på VM i långdistans både 2017 och 2018) gjorde debut på 21,1km i Köpenhamn i september och vann de danska mästerskapen på 1.11.54!

Att hålla koll på i början av året är främst Barcelona Halvmarathon 16 februari och Sevilla Marathon 23 februari. Sökfunktionerna på de spanska loppsidorna lämnar som vanligt en del övrigt att önska, men det verkar som att ett stort gäng inleder säsongen i Barcelona samt att Fougberg nog kör Sevilla tillsammans med bl.a. Johan Larsson (Elitpodden, avsnitt 25. Kan han 2.11-skrälla redan i sin andra marathonstart?). Vart Hanna Lindholm beger sig är så vitt man förstått ännu höljt i dunkel.

Något som vi däremot inte måste hålla koll på är masstartsloppet i Gdynia, som går i samband med VM. Anmälan är stängd, 65 svenskar har plats i loppet men få namn känns igen och säkert är det så att de som är ute efter att slå personbästan avskräckts av den kuperade banan, som framförallt kommer påverka tiderna negativt mellan km 10-15.

Möjligen gör Robel eller David en oaviserad start någonstans i Mellanöstern eller Japan, där det finns ett brett lopputbud som ligger helt utanför den här sajtens radar. Edit 25/12: David springer Osaka Half 26 januari. Det enda man kan säga om dessa lopp är att de är svåra att få plats i, att de - åtminstone jämfört med de europeiska alternativen - innebär en logistisk mardröm och är av karaktären "många i världseliten, sedan inget därbakom".

Napoleon och Robel efter målgingen av Mitja Marató de Barcelona 2019. Ny succé 2020?
/ Vic

4 kommentarer:

  1. Den här bloggen fyller det vacuum som tidigare fanns i löparsverige! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack det var snällt sagt! För att kommentera vacuum-hänseendet så kan det tidigare ha saknats någon som finner glädje i att skumma igenom en startlista med 65 träffar, gå igenom dessa, inte känna igen en enda och sedan ändå inte betrakta det hela som fullkomligt bortkastat (masstarten i Gdynia).

      Radera
  2. Väldigt intressant insyn i löparsverige du ger oss! Välskrivet också vilket förhöjer läsupplevelsen!

    SvaraRadera