torsdag 16 april 2020

10 varv runt en sjö (och andra egenheter)

Vi tog visst en paus. Men nu är den till ända, påtryckningarna har varit alltför stora och de som känner mig vet att jag gillar att vända kappan efter massorna.

Så ja, vi kör igen helt enkelt.

Som en SM-mil...

Till helgen arrangerar Utby IK och Svenska friidrottsförbundet Massetjärnsloppet 10km i Mölnlycke, strax utanför Göteborg. Det blir 10 varv runt tjärnet + en extra stickare för att få ihop rätt sträcka.
Heat 1 med de bästa damerna samt några sub-elitherrar med kapacitet mellan 32.30-34.30 startar 9:00, och sedan är det elitherrarna kl. 10.

... fast småskalig, lokal och platt

Mölnlycke-baserade Anders Grahl har varit ute och rekat läget inför sin sub 30-attack. Han får personifiera vad RF just nu anger som tillåtna tävlingspremisser; de "får genomföras om och endast om de är små och har ett lokalt upptagningsområde". Denna gång är vi som har 1 timmes färdväg med bil välkomna.
Utifall att någon är rädd för att det finns några motlut längs banan så kan vi nu slå hål på det. Plattare millopp är svårt att hitta i Sverige.

Foto: Anders Grahl
Foto: Mikael Gren

Suldan Hassan förblir såklart den mest spännande herren i fältet. Hans 22.14 runt Grusåttan för några veckor sedan (2.51/km) var brutal och indikerar alltså att 28.30 vore möjlig. På träning alltså. Hans bästa tid på 10km är 1 1/2 år gammal (30.12 från snabba Hytteplanmila), och frågan är bara hur mycket han kommer putsa det missvisande personbästat med.
Det svenska landsvägsrekordet är 28.12, och det är kanske aningen för bra för att ryka. Eller så har den 22-årige supertalangen tillräckligt för att plocka det redan nu.

Startlista heat 2 10:00

Endast Hässelbys Andreas Åhwall har varit under 30 minuter tidigare, räknat både bana och landsväg, men när lördagen har summerats kan 6-7 nya killar ha anslutit till de drygt 100 svenskar som någon gång sprungit en mil under 30min.

Tips: A-heat Massetjärnsloppet 10 km
1) Suldan Hassan, 2) Vidar Johansson, 3) Jonatan Fridolfsson, 4) Anders Grahl, 5) Hussein Ibrahim
Sju herrar gör under 30min, fjorton gör under 31 minuter.

Startlista heat 1 9:00. Några pers saknas

Linn Nilsson
, Hälle besitter klart högst kapacitet i fältet. Det blir intressant att se vilken form hon är i efter att ha träffat helt rätt i Valencia i december med 32.53. Man är också nyfiken på vem av de andra Göteborgstjejerna som ska bli först med att sätta en låg-35:a - något som börjar bli vardagsmat om man tittar på elittjejerna i Stockholms-trakten.

Tips: Topp 5 damer
1) Linn Nilsson, 2) Linn Söderholm, 3) Elin Brink, 4) Lisa Bergdahl, 5) Johanna Larsson
Andra dam gör 35.34.

Hur följer man loppet?
Det kommer köras någon form av sändning från A-heatet. Förhoppningsvis slipper jag köra från mitt Instagram-konto, men har vi inget bättre att erbjuda så blir det där. Om man vill titta på plats gäller naturligtvis att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Inga kramar till löparna om de så skulle göra sub-28/sub-32. Den typen av känslouttryck sparar vi till efter Corona.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar