onsdag 11 mars 2020

Det våras för tävlingar (med Solvikingarna!)

Det råder verkligen yesterday's news-mentalitet över all nyhetsrapportering just nu. Jäkligt svårt att hålla fokus på något annat utan att ledas att fundera på vad senaste Corona-nytt är. Försökte beta av några gamla grejer på jobbet förut, men vid Folkhälsomyndighetens presskonferens klockan 14:00 (inte 13:57 eller 14:02, utan just 14:00) var all koncentration borta.
För att ta helgens planerade Götalandsmästerskap för 13-14 åringar som exempel så meddelade arrangerande IFK Göteborg att man, utifrån ett första utlåtande från statsepidemiolog Anders Tegnell, håller GM-elden vid liv då frågan om rekommendation kring arrangemang lämnades utan besked (punkt 3).

Dn.se's liverapportering. Tidsangivelsen i övre vänstra
hörnet är irrelevant.

Ett i alla händelser rimligt besked från det här första uttalandet, som egentligen inte sade något annat än att mer information är att vänta.
Två timmar senare föreslog Folkhälsomyndigheten att folksamlingar på över 500 personer ska stoppas. Regeringen dröjde inte alls länge innan man bekräftade att så kommer att ske/så kommer att beslutas inom kort. Så en i alla händelser ännu rimligare åtgärd som sedan följde avseende GM är att tävlingarna ställs in.
Från IFK Göteborg Friidrotts hemsida
Det här är såklart av ytterst ringa betydelse. Strategin nu, allmänt, är att hjälpas åt för kurvan för antalet smittade ska plana ut. Så vad fan gör vi? Vi följer rekommendationerna som kommer från de som vet.
Något gott som följer på eländet är att vi kanske blir lite bättre på källkritik. Och att, som den gode Simon Bank konstaterar i sin PLUS-låsta artikel så har för en gångs skull politiken och idrotten gått samman för att skydda alla som står och ser på.

Vallfärd till Skatås
Några mindre löplopp i vår ska ändå gå att genomföra. Till helgen har vi Västsveriges mest prestigefyllda tävling, Vårtävlingarna 8km (inte 8km utan kontrollmätta 7 777m) runt Grusåttan i Skatås. En bit under 27 minuter (27.29 förra året, med en sko som gick upp efter 3k) får bli undertecknads målsättning. Förhoppningsvis kan några goa gubbar och gummor göra sällskap. Helst inte fler än 500 bara - för då kan man inte köra som planerat.

Längst fram kommer det gå riktigt form, nämligen i form av (startlista läst onsdag kväll):

Tips: Vårtävlingarna 8km 14/3 Damer 1) Johanna Larsson Örgryte (27.49, Vårtävlingarna-pers 2019), 2) Lisa Bergdahl Sävedalen (28.09 -19), 3) Malin Strand Sävedalen (28.12 -17)

Herrar 1) Jonatan Fridolfsson Sävedalen (24.06 -19), 2) Gabriel Steffensen Mölndal (26.18 -14), 3) Alexander Nilsson Mölndal (24.13 -17), 4) Geert Tuinstra Sävedalen (26.02 -14), 5) Mohammed Nuur Örgryte (25.32 -19)

I klassisk Solvikingarna-anda ska vi såklart friska upp minnet med Stefan van den Bergs tips på hur man bäst attackerar loppet:

Se upp för knölen innan målgång (och hundrastare)


Alla till Skatås (men inte fler än 500 totalt).

Vårens bästa idé (?) - Weekend of 10 000m PBs

Det här med 10 000m bana betraktas av vissa mindre belevade som rätt torrt och inte speciellt sexigt. Vi får börja med att konstatera att det är en direkt felaktig uppfattning. I afton lanserade en god löparvän den bästa idén jag hört sedan covid-19 nådde Europa. Låt oss utvidga Solvikingarnas öppna DM på 10 000m den första maj till att bli en enda lång kavalkad av 25-varsfrossor. Alla som tränat inför Göteborgsvarv och annat och som vill ha en redig genomkörare på mellan 30-60 minuter (lite snabbare eller lite lugnare går också bra) är välkomna. Vi kan köra två-tre dagar om så behövs, med seedade lopp från - inte vet jag - heat M, med start tidigt, tidigt på arbetarrörelsernas dag. Det går dock inte att rakt av kopiera Night of 10 000m PBs koncept - öltält för åskådarna lirar inte klockrent med Solvikingarna. I vanliga fall hade man ju lätt fyllt Slottsskogsvallen, nu får vi istället erbjuda webbsändning av loppen så att vi håller nere publiken.

Alla till Vallen (men inte fler än 500 åt gången). Jag kan räkna varv.

Night of 10k PBs håller verkligen banloppens status vid liv. Något vi också borde göra.
FK Studenterna går i bräschen.

Info av betydligt seriösare slag än ovanstående:
https://www.friidrott.se/forbundsinfo/corona.aspx
Ta hand om er.

/ V

1 kommentar:

  1. Stefan är duktig på mycket, men inte att skilja ankor från änder!

    Vårtävlings-åttan får bli ett bra substitut till Barcelona. Får se om det blir som löpare eller publik för min del!

    SvaraRadera